Praktijkdag 2018: syllabus

Op de Praktijkdag zetten we nieuwe beweegtrends in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking namen er deel aan sportieve workshops en kregen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Op het programma stonden in 2018  9 workshops: fit&streethandbal, futsall, stoelaerobics/gym, de beweegbank, beweegconcept ‘Lekker actief’, 'beat the music', 'vallen zonder zorgen', innogames Kan Jam & Wackitball & golf. De syllabus vind je terug bij elke sessie.

De workshops

Lekker Actief: meer bewegen, beter leven!

Regelmatig bewegen, gezonde voeding en doorbreken van zitgedrag zijn essentieel voor een goede gezondheid en komen voluit aan bod in het project ‘Lekker Actief’ van Okra-Sport+.

Het bevat creatieve beweeg-ingrediënten zoals als de beweegwekker, movement-pills, beweegcircuits en de nieuwe discipline ‘patroonstappen’: op speelse wijze stap je vooraf bepaalde cijfercombinaties op een mat, de moeilijkheidsgraad van de cijfercombinaties wordt langzaamaan opgebouwd. We laten je kennismaken met dit project op een lekker actieve manier. (Syllabus)

Ingrid Peeters, directeur OKRA-SPORT +

Futsal: train-de-trainer en scoor met je team!

Coach je een zaal- of minivoetbalploeg en bied je vaak dezelfde oefeningen aan? Heb je nood aan wat inspiratie?

Dan is deze workshop misschien iets voor jou. We bieden je een volwaardige futsaltraining met diverse materialen en spelvormen. Misschien is dat volgende beslissende doelpunt wel voor jouw team? (Syllabus)

Guy Beckers & Niki De Cock, Voetbal Vlaanderen

Vallen zonder zorgen

Binnen gezondheidszorg wordt vallen wereldwijd als een ‘probleem’ omschreven (WHO). Preventiecampagnes zijn het gevolg, vooral naar ‘ouderen’. Nergens kwam aan bod dat je ook kan leren vallen. Als B-trainer judo besloot ik daar iets aan te doen. Ondertussen is het opgenomen in het beleidsplan van de Vlaamse Judofederatie onder ‘innovatie’. (Syllabus)

Jean-Pierre Dziergwa, lesgever valtechnieken Vlaamse Judofederatie, socioloog en stafmedewerker Psychiatrisch Ziekenhuis Sint Alexius.

KanJam & Wackitball: innovatieve spelen met mogelijkheden

KanJam is een interactief disc spel waarbij werpen en scoren door samenspel centraal staat. Scoor punten door de frisbee in de ‘kan’ te gooien of met behulp van medespeler de ‘kan’ te raken. Teamwork, inspanning en spelplezier staan centraal bij KanJam.

Wackitball is een racketsport gespeeld op een cirkelvormig terrein tussen 2 spelers of 2 teams. Het doel van het spel is de bal op de centrale wackitbase te slaan in de cirkel en ervoor te zorgen dat de tegenstander een fout maakt. Beide games bieden leuke varianten in spelvormen of materialen. (Syllabus)

Marc Sarens, Sportwerk Vlaanderen en ontwerper Wackitball

Fit&streethandbal: minimale regels, maximale beleving

Met fithandbal wil de Vlaamse Handbalvereniging een nieuwe vorm van handbalbeleving op de kaart zetten voor 30-plussers die recreatief handbal willen spelen met focus op fysieke fitheid, sociale contacten en amusement.

We combineren het in deze workshop met streethandball, een laagdrempelige manier van handballen met een ‘Urban’ twist. (Syllabus)

Gerrit Vertommen, Vlaamse Handbalvereniging vzw

Beat the Music: ritmisch bewegen op muziek met vechtsporttechnieken

In spelvorm leer je de basis van technieken afkomstig van verschillende vechtsporten. Vervolgens worden ze gecombineerd op de beat van de muziek.

‘Beat the music’ is een laagdrempelige en leuke kennismaking met vechtsport en verhoogt coördinatie, kracht en uithouding. Je kan gebruik maken van boxing gloves of gewoon met je eigen lichaam aan de slag gaan. (Syllabus)

Johan Swennen, personal trainer bij Het gezonde huis

Stoelaerobics: aangepaste zit-workouts

De basis van stoelaerobic is het ganse lichaam te bewegen en activeren op, maar ook rond of achter de stoel op toffe muziek.

We bekijken verschillende toepassingsniveaus van zeer actief tot rustiger en gebruiken de muziek in functie van de oefeningen en volgens de fysieke mogelijkheden van ons publiek. (Syllabus)

Mieke Clerinx, bachelor LO – FROS

De beweegbank. IEDEREEN BEWEEGT!

IPitup vzw ontwikkelde een all-in-one beweegbank die een unieke waaier aan oefeningen mogelijk maakt en een zeer breed publiek op een laagdrempelige en uitdagende manier in beweging brengt.

IPpen kan je met behulp van het infopaneel op de beweegbank, door gebruik te maken van de gratis beweeg-app of door je individueel of in groep te laten coachen door een IPitup-trainer. Beweeg, ontmoet, beleef! (Syllabus)

Miel Vanhaverbeke, co-founder IPitup vzw

Golf: voor elk van ons een variant

Golf is uitgegroeid tot een toegankelijke sport met veel varianten. In deze workshop maak je kennis met G-golf en bouwen we op: van golfspelen met aangepaste materialen naar het echte werk met de juiste techniek. Daarnaast gaan we ook op pad met het concept city-golf dat mogelijkheden biedt voor elk terrein. (Syllabus volgt binnenkort)

Katrien Pauwels, Golf Vlaanderen
 

Meer info: Thomas Botterman - tel 016 22 04 15 of via mail