Nooit meer buitenspel

Datum: donderdag 22 maart 2018
Locatie: Huis van de Sport, Coveliersgebouw, Boomgaardstraat 22, 2060 Antwerpen-Berchem (bereikbaarheid)
Doelpubliek: voor al wie met sport als middel voor kwetsbare doelgroepen werkt
Key words: inspiratie, netwerk, sociaal-sportief, kwetsbare sporters, uitwisselen, hoe doen ze het op een ander?

Inspirerende sessies op 'Nooit meer buitenspel'


De inspiratienamiddag 'Nooit meer buitenspel' lokte meer dan 30 geïnteresseerden naar het Huis van de Sport in Antwerpen. Op de agenda stonden enkele boeiende sprekers over sporten en bewegen voor kwetsbare mensen.

Als opwarming stelde Parantee-Psylos het clubbegeleidingsprogramma '100% Mijn Sportclub' en netwerkFUNdamentals voor. Nadien gingen de aanwezigen, een mooie mix van bestaande Parantee-Psylosclubs, organisaties uit de jeugdzorg en mensen uit de lokale sport, universiteit, schoolsport,... samen uitwisselen over de doelen van '100% Mijn Sportclub'.

Dan was het de beurt aan Pieter Smets van Demos die ook onderzoek doet naar ’sociaal-sportieve praktijken' voor de Vrije Universiteit Brussel (Sport & Society). Hij nam ons mee in het veranderende Vlaamse sportlandschap waar steeds vaker sportaanbieders opduiken waar de sociale en sportieve dimensie elkaar versterken.

Afsluiten deden we met Dico de Jager, coördinator ontwikkeling en beleid van Stichting Life Goals Nederland. Die organisatie wil bijdragen aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat en gebruikt daarbij de kracht van sport om mensen te inspireren weer mee te doen. Life Goals leidt onder andere maatschappelijke sportcoaches op die sport inzetten als middel om kwetsbare mensen vooruit te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.
 

Informatie 

  • affiche (pdf, 2 A4 om af te printen en op te hangen)
  • prijs: Leden Parantee-Psylos: € 15, Niet-leden: € 30

PROGRAMMA

13u30 onthaal deelnemers

14u00 100% Mijn Sportclub
100% Mijn Sportclub is het clubbegeleidingsproject van Parantee-Psylos en mikt op 5 thema’s: aanbod, netwerk, know-how, structuur en communicatie. In deze interactieve namiddagsessie spelen we in op het thema sociaal sportieve netwerken voor mensen met een (psychische, sociale, fysieke, financiële…) kwetsbaarheid. We trekken daarvoor letterlijk de grenzen even open en gaan op zoek naar kennis en ervaringen vanuit een alternatief perspectief.
Piet Hoogmartens is clubondersteuner bij Parantee-Psylos en begeleidt de clubs in het traject dat ze willen afleggen binnen 100% Mijn Sportclub.

14u15 netwerkFUNdamentals
Met het project netwerkFUNdamentals focust Parantee-Psylos zich specifiek naar jongeren en jongvolwassenen (6-25 jaar) met psychische kwetsbaarheid of die opgroeien bij ouders met psychische kwetsbaarheid. Door lokaal partners uit de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en andere zorginstellingen samen te brengen met meer 'traditionele' sportpartners willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat er een lokaal passend aanbod voor deze jongeren gecreëerd wordt. En dat er optimaal met elkaar gedeeld en van elkaar geleerd wordt.
Tom van Aken is netwerkcoach bij Parantee-Psylos en bouwt bruggen tussen jeugdzorgorganisaties en lokale sportaanbieders.

14u30 sociaal-sportieve spelregels voor morgen (Pieter Smets, Demos & VUB)
Ons Vlaamse sportlandschap verandert.  Steeds vaker duiken er sportaanbieders op waar de sociale en sportieve dimensie elkaar versterken. Omdat het kan, maar ook omdat er niet te onstnappen valt aan een nieuwe maatschappelijke realiteit. Dit heeft verregaande gevolgen. Demos-medewerker Pieter Smets doet momenteel onderzoek naar ’sociaal-sportieve praktijken' voor de Vrije Universiteit Brussel (Sport & Society) en neemt je mee in zijn bevindingen. 

15u15 nooit meer buitenspel (Stichting Life Goals NL)
Stichting Life Goals Nederland wil bijdragen aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat en gebruikt daarbij de kracht van sport om mensen te inspireren weer mee te doen. Life Goals leidt maatschappelijke sportcoaches op die sport inzetten als middel om kwetsbare mensen vooruit te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Stichting Life Goals Nederland ontwikkelde ook de Dutch Trainee Cup, een sportieve interventie van 6 maanden die zich richt zich op sportieve en maatschappelijke ontwikkeling voor mensen die die maatschappelijk buitenspel staan. Onze Nederlandse collega’s stellen de methodieken die ze ontwikkelden graag aan je voor.
Wessel Schaling is landelijk coördinator, Dico de Jager is coördinator ontwikkeling en beleid. Ze combineren hun passie voor sport met hun afkeer voor sociale ongelijkheid.

16u45 afronding
netwerkwandeling (optioneel*)

Meer info: Joëlle Vekemans - 016 22 04 15 of via mail