Nooit meer buitenspel

Datum: donderdag 22 maart 2018
Locatie: Huis van de Sport, Coveliersgebouw, Boomgaardstraat 22, 2060 Antwerpen-Berchem (bereikbaarheid)
Doelpubliek: voor al wie met sport als middel voor kwetsbare doelgroepen werkt
Key words: inspiratie, netwerk, sociaal-sportief, kwetsbare sporters, uitwisselen, hoe doen ze het op een ander?

Informatie en inschrijven

  • affiche (pdf, 2 A4 om af te printen en op te hangen)
  • prijs: Leden Parantee-Psylos: € 15, Niet-leden: € 30
  • inschrijven (uiterlijk 15 maart 2018). Inschrijving geldig na betaling via BE85 7855 3766 1406 met vermelding ‘NMB22/03 + naam’

PROGRAMMA

13u30 onthaal deelnemers

14u00 100% Mijn Sportclub
100% Mijn Sportclub is het clubbegeleidingsproject van Parantee-Psylos en mikt op 5 thema’s: aanbod, netwerk, know-how, structuur en communicatie. In deze interactieve namiddagsessie spelen we in op het thema sociaal sportieve netwerken voor mensen met een (psychische, sociale, fysieke, financiële…) kwetsbaarheid. We trekken daarvoor letterlijk de grenzen even open en gaan op zoek naar kennis en ervaringen vanuit een alternatief perspectief.
Piet Hoogmartens is clubondersteuner bij Parantee-Psylos en begeleidt de clubs in het traject dat ze willen afleggen binnen 100% Mijn Sportclub.

14u15 netwerkFUNdamentals
Met het project netwerkFUNdamentals focust Parantee-Psylos zich specifiek naar jongeren en jongvolwassenen (6-25 jaar) met psychische kwetsbaarheid of die opgroeien bij ouders met psychische kwetsbaarheid. Door lokaal partners uit de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en andere zorginstellingen samen te brengen met meer 'traditionele' sportpartners willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat er een lokaal passend aanbod voor deze jongeren gecreëerd wordt. En dat er optimaal met elkaar gedeeld en van elkaar geleerd wordt.
Tom van Aken is netwerkcoach bij Parantee-Psylos en bouwt bruggen tussen jeugdwerkorganisaties en lokale sportaanbieders.

14u30 sociaal-sportieve spelregels voor morgen (Pieter Smets, Demos & VUB)
Ons Vlaamse sportlandschap verandert.  Steeds vaker duiken er sportaanbieders op waar de sociale en sportieve dimensie elkaar versterken. Omdat het kan, maar ook omdat er niet te onstnappen valt aan een nieuwe maatschappelijke realiteit. Dit heeft verregaande gevolgen. Demos-medewerker Pieter Smets doet momenteel onderzoek naar ’sociaal-sportieve praktijken' voor de Vrije Universiteit Brussel (Sport & Society) en neemt je mee in zijn bevindingen. 

15u15 nooit meer buitenspel (Stichting Life Goals NL)
Stichting Life Goals Nederland wil bijdragen aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat en gebruikt daarbij de kracht van sport om mensen te inspireren weer mee te doen. Life Goals leidt maatschappelijke sportcoaches op die sport inzetten als middel om kwetsbare mensen vooruit te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Stichting Life Goals Nederland ontwikkelde ook de Dutch Trainee Cup, een sportieve interventie van 6 maanden die zich richt zich op sportieve en maatschappelijke ontwikkeling voor mensen die die maatschappelijk buitenspel staan. Onze Nederlandse collega’s stellen de methodieken die ze ontwikkelden graag aan je voor.
Wessel Schaling is landelijk coördinator, Dico de Jager is coördinator ontwikkeling en beleid. Ze combineren hun passie voor sport met hun afkeer voor sociale ongelijkheid.

16u45 afronding
netwerkwandeling (optioneel*)

Meer info: Joëlle Vekemans - 016 22 04 15 of via mail